marți, 6 ianuarie 2009

De ce ne intereseaza ce fac altii?

Buna dimineata 2009!

De obicei nu sunt prea la curent cu ce se intampla in lumea mondena, in randul celebritatilor sau oare vreau sa zic nulitatilor(?) din Romania noastra draga...
Si totusi, la radio si la tembeliziune sunt foarte des stiri, barfe, cancan-uri si picanterii despre diferite personaje publice si de voie de nevoie mai auzi cate una alta; cine cu cine se mai casatoreste, cine cu cine se mai potriveste, ce mai fac si ce mai zic unii si altii (nu dau nume pentru ca nu am chef sa ma acuze cineva de publicitate gratuita sau defaimare). Stim cu totii ca sunt o groaza de personaje care mai de care mai mediatizate si care dau tonul la moda, dar care sunt si luate de exemplu de catre adolescentii mai creduli, de tineretul infloritor sau chiar si de oamenii mai in etate care zic cu tristete si ironie "asa is timpurile mamaie".

Culmea este ca toate aparitiile deplasate si exemplele nu neaparat pozitive pentru noi, restul taranimii, sunt luate drept bune de tinerii naivi si personalitatile publice sunt incurajate sau blamate pe moment, dar orice ar face, pentru popor tot un exemplu sunt. Si ce zice omul de rand: "pai is permit sa faca aia si aia pentru ca au bani, ce le pasa" sau "daca si x si y au facut cutare treaba, eu de ce nu pot sa fac?" desi nu inseamna neaparat ca e bine ce au facut.
Si asa ...
Dar parca m-am abatut de la subiect si am luat-o un pic pe aratura.

Revin si vreau sa va spun o intamplare care m-a scuturat putin si de aceea am abordat acest subiect: am avut de aceste sarbatori o perioada de leneveala, de odihna cum ii spun eu, am dormit, am mancat, ne-am uitat la tembelizor si ne-am vazut cu o parte din prieteni. In acest context de lancezire (nu stiu de unde am luat cuvantul asta dar nu e de la mine) m-am uitat la tot felul de emisiuni mondene, concursuri, emisiuni de divertisment, filme, stiri, documentare mai rar si asa mai departe... si culmea este ca m-am si simtit bine facand asta.
Dupa o cantitate mare de televizor si de emisiuni asortate romanesti si straine, mi s-a facut putin greata de cele vazute si am simtit nevoia sa vorbesc, sa barfesc mai degraba cu cineva de ceea ce vazusem, de comportamentul si viata unor celebritati. Si uite asa, ma gasesc in mijlocul unor prieteni sa vorbesc despre nu stiu ce nulitate publica despre care am o parere proasta, dar nu stiu ce imi veni, simteam nevoia de a comenta cu prietenii desprea acea persoana, cred ca ma prinsese virusul indobitocirii? sau poate doar am vrut sa aflu parerea prietenilor?... ma rog..

Si ma trezesc cu unul dintre prieteni (nu spui cine, persoana insemnata), ca imi spune pe un ton care mi s-a parut atunci nervos si deranjant, zice: "Stii ceva, ce mai intereseaza pe mine ce face ala? mai bine pune mana pe o carte sa povestim ceva interesant" (poate ca nu a zis chiar asa, dar asa imi aduc eu aminte acum). Faza la care raman cu gura cascata si imi inghit urmatorul cuvant si am zis ceva de genul: "bine, am tacut, sa il lasam pe el sa spuna ceva mai interesant". Cred ca mi-a picat fata un pic, ca am vazut ca lumea din jurul meu, mai ales fetele mi-au luat un pic apararea, ca putem sa vorbim despre ce avem chef, ca poate pe ele le intereseaza. Oricum, momentul era deja trecut, si am ramas sa ma gandesc daca are dreptate sau nu. Pentru restul serii am ramas mai tacuta decat de obicei si ma tot obseda gandul "daca are dreptate?". Nici acuma nu sunt sigura daca are dreptate sau nu, si scriu aici ca poate ma lamuresc si daca ma ajutati si voi poate ajungem la o concluzie.

Rezumand povestea de pana acuma, ma gandesc: "Oare are sau nu sens sa ma intereseze ce fac mondenii? sau si mai mult, are sens sa ma intereseze si sa judec in mintea mea pe unii si pe altii?"

Sunt sigura ca multi dintre baietii, barbatii care citesc aceste randuri se gandesc ca sigur ca a avut dreptate prietenul nostru cand a zis ca e un subiect prost de discutat. Si eu sunt de acord ca nu e unul dintre cele mai destepte subiecte si asta poate fi un subiect de discutat la piata intre zarzavaturi si ca nu ma imbogatesc cu mare lucru daca discut sau vorbesc asa ceva,
DAR
daca urmaresc acum partea simturilor, instinctiva si putin rationala, care de obicei este cea feminina, imi dau seama de o chestie: ca ne face bine sa vorbim si de altii, ca ne face bine sa vorbim si de rai si de buni, ca ne face bine sa vorbim despre comportamentul lor, sa ii judecam constructiv, sa aruncam cu noroi (metaforic vorbind) in oameni care ni se pare ca procedeaza gresit si sa ii aprobam pe cei care credem ca fac bine.
Desi e putin demn de comentat si ca o sa imi pierd si putinii cititori pe care ii am, iata de ce simt ca trebuie sa ne uitam in jur la ce exemple isi alege si promoveaza societatea in care traim. Cred ca e bine sa fim mereu prezenti pentru ca in acest fel intelegem aceleasi lucruri ca si restul societatii.
Nu spun sa urmarim cu buna intentie si constant subiecte mondene, ca aia chiar nu cred ca ajuta la nimic si ne pierdem vremea, dar, daca mai prindem cate un subiect si discutam poate cu prietenii: uite ce a facut ala sau ce a zis alalalt si s-a facut misto de ala sau de ala, nu cred ca e asa o pierdere mare de vreme.
La ce m-a ajutat vreodata pe mine un subiect monden?
Pai m-a ajutat ca sa o lamuresc pe o batranica fara scoala care urmareste televizorul, ca nu e mare lucru daca baiatul ei a divortat, ca sunt si atatea personaje publice care au divortat si sunt poate mai fericiti, deci nu e asa o catastrofa.
Sau cand am auzit de cupluri nepotrivite ca si varsta si ii vad pe micul ecran cat sunt de penibili, sigur ma gandesc ca nu o sa imi incurajez niciodata prietenii sau copii sa faca alegeri gresite;
Sau cand aud ca nu stiu mai care merge la sala si face gimnastica mereu si arata asa de bine, ma gandesc ca uite, daca ea poate eu de ce nu as putea;
Sau cand vad ca nu stiu care a renuntat la fumat prin nu stiu ce metoda, poate ajut pe cineva cu o informatie si fac un bine.
Si uite asa...

Intr-un final, m-am hotarat:
nu ajuta aproape la nimic sa barfim si sa vedem ce fac unii si altii, nici sa ii judecam, nici sa ii injuram. Singurul motiv pentru care merita sa facem asta este pentru a arata compasiune (ca asa e omeneste) daca vedetele trec prin momente mai grele, sau sa ne serveasca drept exemplu de ce e bine si ce e rau, asta pentru ca e mult mai bine sa invatam de la altii decat pe propria noastra piele.

Si inca o chestie: trebuie sa ii dau dreptate prietenului nostru (stie el cine este) si tangential profit de ocazie sa fac o mica observatie: ca e bine si util (mai ales in afaceri) sa urmarim evenimentele zilei (nu neaparat mondene, dar sociale, econmice, politice), sa sesizam oportunitatile, sa respectam omul (oricare i-ar fi meseria) si sa luam ce e mai bun de la fiecare, sa adoptam limbajul diplomatic, elegant si politicos ca asta sigur ne ajuta.

Sa auzim numai de bine!
Cu respect, OP

8 comentarii:

Anonim spunea...

Interesanta abordare a acestui subiect.Pot sa spun ca nu sunt de acord cu anumite aspecte.Timpul p-etrecut la televizor pentru a vedea ce fac vedetele sau asa zisele vedete este inutil, nu duce la nimic bun.Consider ca nu ar trebui sa ne preocupe atat soarta altora,cat propria soarta. Cred ca interesul asta pentru cancan-uri, barfe si ce se intampla in curtea vecinului este mult mai pronuntat la romani spre deosebire de cei din asa zisa lume civilizata din vest. Da, e adevarat ca urmarind la televizor emisiuni mondene poti sa inveti diverse chestii, dar prea putin. In concluzie, pot sa spun ca inclin sa adopt parerea acelui prieten care spunea ca a urmari viata mondena este o pierdere de vreme si s-ar putea face alte lucruri mult mai interesante si utile pentru propria persoana in acel timp.

Anonim spunea...

Bonjour,

frumoasa idee. Poate ca nu e folositor sa barfim, dar cred ca in modul asta putem afla ce fel de oameni avem in preajma noastra. In functie de modul lor de-a vedea o situatie sau de-a rezolva o problema mi-as putea da seama daca omul ala are ceva in greieras sau nu. De asemenea mi-as da seama daca mi-ar placea sa-l am in continuare in preajma mea sau nu. Normal, nu ajunge un singur subiect, dar cred ca ne ajuta sa ne cunoastem la nivel de oameni/intelectuali.
Si apropo de carte Oana, aveam noi un coleg in facultate care spunea "nici mort nu as pune mana pe o carte sa citesc". Pe mine m-a socat, dar trebuie sa recunosc ca sunt foarte multi in jurul meu care au vazut ultima data o carte intr-o reclama la televizor. Da, am momente in care citesc carti cu adevarat bune si am momente in care am nevoie de carti usurele. Si sunt mandra sa anunt ca biblioteca mea incepe sa se ingrase.
Cu scuzele de rigoare daca m-am abatut prea mult de la subiect.

Oana te pup :)

OP spunea...

Multumesc mult de comentarii! Sunt bucuroasa sa aud pareri si pro si contra.
Ca sa continui ideea voastra, nu cred ca e adevarat ca in lumea civilizata se vorbeste mai putin despre vedete, chiar mi se pare ca paparazzi si tabloidele de scandal sunt mai prezente in vietile personale ale oamenilor (eu am vazut numai la englezi si la americani, nu stiu la altii).
E clar ca nu e ideal sa traim viata si picanteriile altora, dar poate uneori servesc ca si exemplu.
In urma acestui subiect, eu, una imi doresc sa stau departe de subiecte inutile cat pot si sa incerc sa ma imbogatesc spiritual prin mine si prin cei ce merita, dar nu promit ca nu o sa mai scap cate o barfa, :) ca doar sunt si eu femeie :).
Va salut cu respect!
OP

Anonim spunea...

Subiectul asta m-a dus cu gandul la un articol citit recent in Intelligent Life: http://www.moreintelligentlife.com/story/age-mass-intelligence.

Chiar daca e putin offtopic mie mi s-au parut intr-un fel legate si nu stiu de ce, mi se pare ca este in noi sa fim interesti si de prostii si de lucruri inteligente.

E acelasi comportament ca a te uita la stiri macabre sau a te opri sa te uiti cum 2 oameni se bat pe strada, o curiozitate de neexplicat pt mine, dar pe care cred ca toti o avem in diferite moduri si la diferite momente.

Si momentele in care te uiti la tv la mondene sunt de fapt educative, stii de ce? Dupa ele, te bucuri cat esti de normal ;)

Anonim spunea...

Hei!

Foarte inspirata ideea, trebuie sa recunosc. Te felicit pentru acest articol!

La un moment dat, la un examen, la sociologie, m-am confruntat cu urmatoarea intrebare: "Media influenteaza publicul sau publicul media?"

Si eu am fost curios ce voi raspunde... Ideea de baza este totusi axioma conform careia "orice act de comunicare este act de influenta, prin urmare nu exista act de comunicare, care sa nu fie act de influenta". Plecam de la aceasta axioma shi aplicand o simpla procedura comparativ simbolistica, deducem cu usurinta ca:

// media in cadrul articolului este televiziunea, publicul suntem noi.

// intre cele doua elemente exista un act de comunicare.

// mesajele transmise de emitator catre receptor [TV - Public] sunt variate, colorate, simpatice, mai putin subtile, dar sa recunoastem influenteaza.

Acum sa intoarcem putin toate aceste idei, in oglinda:

// publicul in cadrul articolului suntem noi, media este televiziunea.

// intre cele doua elemente exista un act de comunicare.

// mesajele transmise de emitator catre receptor [Public - TV] sunt variate, colorate, simpatice, mai putin subtile, dar sa recunoastem influenteaza.

Este adevarat ca oricum am privi lucrurile - sau mai degraba - aceste acte de comunicare, indiferent din ce perspectiva/unghi de abordare, intre cele doua elemente Media - Televiziunea si Public - noi/telespectatori exista o stransa legatura, dar mai cu seama o interindependenta. Adica, sa recunoastem p'aia dreapta: cam depindem unii de altii. Televizunea trebuie sa ofere, noi sa primim. Ce? "Pai, ce ofera ei, noi primim" si invers "Noi cerem, ei ofera" din nou Ce? "Pai, ce am cerut!"

Asa cum scriai in articol, sa revin si eu de pe aceeasi aratura. Intrebarea era: "Media influenteaza publicul sau publicul media?"

Concluzionam. Parerea mea actuala, ca si la acel examen, este ca exista o reala interactiune, o interindependenta intre cele doua elemente, Media, respectiv Public. Ca sa mulez cat mai bine ideea mea pe continutul acestui articol, bine structurat, de altfel, voi constata doar ca de fapt nu ne intereseaza prea mult ce fac altii sau pe altii ce facem noi, ci exista o interindependeta intre cele doua elemente "noi" si "ei".

Media, prin toate canalele de comunicare posibile si imposibile, ofera ceea ce publicul cere. Fenomenul "stirile de la ora 5" este o simpla urmare, o concretizare a ceea ce Publicul numeste cerere. Sa intelegem ca Publicul iubeste violul, crima, incestul, incediul, mondenul, actorul, accidentul, suicidul, evaziunea, etc ? Un posibil raspuns ar fi "Da". Dar este o simpla urmare a perpetuarii si implementarii continue a mesajelor cu caracter pozitiv/negativ prin aceste canale Media, incat, de-a lungul timpului s-a format o deprindere din partea Publicului de a privi, asculta, memora, implenta aceste mesaje. A fi telespectator este o deprindere. Ca e buna sau rea, nu sunt in masura sa decid.

Personal nu ma intereseaza stirile de la 5, emisiunile cu mondeni, scandalurile, injuraturile, batjocura... ce mai incolo si incoace, trebuie sa constat ca televizunea, si ma refer la cea romaneasca este importata, "fara acte in regula", adica este o nebunie generala, un haos, o defaimare a valorilor, o rasucire a scarii valorilor, o nebuloasa. Ceea ce ma duce cu gandul ca ar putea exista un singur termen valid: tziganie.

Realmente, este recunoscut faptul ca in Romania, la ora actuala, nu exista un TalkShow adevarat, asha cum scrie la carte. Exista un fel de studio, un fel de moderator [care ishi repeta veshnica replica asemenea unui lait-motiv: "Doamnelor shi domnilor: Publicitate!"], un fel de invitati, un fel de transmisiune, in fine, un fel de televiziune. Daca urmaritzi un CNN cu Larry King shtitzi la ce ma refer. Subtilitate, calitate, respect. Cam atat.

Divertisment? In televiziunea din Romania? Nu stiu. Mondeni? Nu cred. Carton? Da. Milionari de carton, prezentatori de carton, show-uri de carton. Oricum cea mai dragutza replica in sensul calitatii mondenilor a avut-o Catalin Botezatu cand a spus [referindu-se la d-rele fotomodel de pe meleagurile noastre] ca oricate haine de calitate ar pune pe ele shi oricat de mult ar incerca sa para subtile, finutze shi simpatice, tot nu pot scapa de acea gena rurala...

Despre barfa? Se spune ca e pacat. Stiu doar ca daca vei pune un "Doamne," in fata oricarui gand negativ, ca e barfa ori o vorba de ocara, ai facut-o rugaciune. A spus-o cineva cu har, oricum.

Deci nu ne prea intereseaza ce fac altzii, suntem doar influentabili, prin urmare influentatzi. Sa ramanem totusi subtili, frumosi, diplomati.

Chack Pack!

Adishmek.

OP spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
OP spunea...

Multumesc de comentariu si ma bucur ca ai citit. Tin sa observ ca ai batut campii mai mult decat mine deci ma faci sa arat mai bine in ochii cititorilor :p.
Apreciez gluma cu interindependenta :D, ai vrut sa vezi daca ne prindem ca e de fapt interdependenta? :)
Scuze de critica, dar, in toata pledoaria ta ai exemplificat cu nume de emisiuni si persoane, as prefera sa nu mai facem asta din 2 motive:unu pentru ca nu vreau sa incurajez subiectele monedene pe care tocmai le consideram putin utile si doi pentru ca nu doresc sa atrag atentia nimanui sa ma trezesc cu vreo acuzatie.
Santatate si sa auzim numai de bine!

Anonim spunea...

Cel mai scurt comentariu ar fi fost: "Oana, mi se pare ca barfeshti despre barfa!" :-))) Te pup